Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ FAETHON OLYMPUS MARATHON



  Η απόσταση της βασικής διαδρομής του F.O.M. είναι περίπου 40 Χλμ, με 3.000 μ. θετική υψομετρική.
     Η πορεία  φαίνεται στο χάρτη  κ περιγράφεται λίγο παρακάτω.
  




     Δε δίνεται η ακριβής απόσταση για τρεις λόγους.
1.    Υπάρχουν αποκλίσεις στις ενδείξεις των GPS που χρησιμοποιήθηκαν  (έγινε μια αρχική σύγκριση - ρύθμιση, διανύοντας δύο χιλιόμετρα σε άσφαλτο. Με βάση την απόκλιση σ΄αυτή τη διαδρομή, υπολογίστηκε και η διαδρομή του αγώνα).
2.  Ενδέχεται να υπάρξουν μικροαλλαγές σε σημεία της διαδρομής, ανάλογα με τις εδαφικές συνθήκες και την πρόγνωση του καιρού.
3.  Η οριστική λεπτομερής σηματοδότηση  (π.χ. πασσαλάκια),  θα γίνει μόλις λιώσει το χιόνι του χειμώνα. Τότε θα ξαναμετρηθεί η διαδρομή και θα δοθεί με ακρίβεια η απόστασή της.
        H τελική βασική διαδρομή καθορίστηκε έπειτα από πολλές δοκιμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, με τη συμμετοχή αθλητών βουνού και δρόμου, διαφορετικών επιπέδων ετοιμότητας και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
   Η αφαίρεση 10 Χλμ. από την αρχική χάραξη των 50 Χλμ. δεν επηρεάζει σημαντικά την αρχική ιδέα της ανάδειξης του βουνού στα ψηλότερα σημεία του  (σε συνδυασμό και με τους άλλους δυο ορειβατικούς μαραθωνίους και τους υπερμαραθώνιους που ετοιμάζονται).  
    Κρίθηκε όμως επιβεβλημένη, για να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους αθλητές να ολοκληρώσουν την προσπάθεια.
    Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγώνα είναι τα εξής:
1. Κίνηση σε υψόμετρο πάνω από 2000m στο       
    μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.
2. Με καθαρή ατμόσφαιρα δίνεται η δυνατότητα        
    πανοραμικής θέασης της προσπάθειας των αθλητών
    από τους θεατές για πάρα πολλά χιλιόμετρα κ  
    κατ’επέκταση η δυνατότητα φωτογραφικής και 
    κινηματογραφικής λήψης σε συναρπαστικές     
    σκηνές, ακόμα κι απ΄ τον αέρα με «παρά πέντε».        
3.  Στη χάραξη της διαδρομής επιλέχτηκαν, κατά το
δυνατό, περάσματα που είναι ορατά και προσπελάσιμα από ψηλότερα σημεία ελέγχου, ώστε να είναι δυνατή η σχετικά εύκολη  (κατηφορική)  προσέγγιση για παροχή πρώτων βοηθειών  (ακόμα και με downhill).
       Σχετικά με την ασφάλεια, θα δοθούν επιπλέον
    οδηγίες στους αθλητές, για σημεία 
    ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ τρόποι
    προσέγγισης αυτών.
4.  H διαδρομή κινείται κυρίως σε μονοπάτια,  κορυφογραμμές, κορυφές,  σηματοδοτημένες βουνοπλαγιές, αλπικά λιβάδια,  δασωμένη χαράδρα  και για μικρή απόσταση σε άσφαλτο και
    χωματόδρομο.
      Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αργή και δύσκολη.
    Αργή εξαιτίας των μη πολυπερπατημένων και   
   τεχνικών τερέν.
    Δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης θετικής 
   υψομετρικής, του αραιού οξυγόνου, της έκθεσης στις
    εκάστοτε καιρικές συνθήκες  (πχ έλλειψη σκιάς σε 
    περίπτωση ηλιοφάνειας),  των διαρκών
    ανεβοκατεβασμάτων  (ένας Ενιπέας σε
    μεγέθυνση)  και των κομματιών με μεγάλη κλίση  (όχι
    επικίνδυνα για κατακρημνισμό).
5.  Αν υπάρξει πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών 
Φαινομένων, ο αγώνας θα ματαιωθεί στο σύνολό του 
    ή  θα αναβληθεί.
  
   Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα
απαιτητικό αγώνα ορεινής πεζοπορίας, που απευθύνεται σε έμπειρους δρομείς βουνού,  με άριστες σωματικές ικανότητες.
    Η διαδρομή ξεκινάει σε ασφαλτόδρομο απ’ το χαμηλότερο σημείο του Κοκκινοπηλού  (1.060 μ.),  όπου βρίσκονται οι κατασκηνώσεις και το γήπεδο.  
    Ανεβαίνοντας συναντάει στην πλατεία του χωριού το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 κ το ακολουθεί για 6,5      Χλμ.                                                                                                 
    Συγκεκριμένα, αφού διασχίσει το χωριό, μπαίνει σε μονοπάτι και υψώνεται για  200 μ.  ως τη θέση Κιόσκι.
     Απ’ το Κιόσκι μέχρι την είσοδο στη χαράδρα της Σταλαγματιάς, το μονοπάτι χάνει υψόμετρο, επιτρέποντας στους αθλητές να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, λίγο πριν “βουτήξουν” στο πυκνό της δάσος.
     Απ’ τα πρώτα δέντρα και για περίπου 4 χιλιόμετρα το μονοπάτι Ε4 γίνεται ανηφορικό.                                                                       
    Αφού διασχίσει τη χαράδρα, σκαρφαλώνει στη βουνοπλαγιά δεξιά της, με αλλεπάλληλους σιγμοειδείς ελιγμούς, αφήνοντας πίσω τα τελευταία δέντρα.
      Στα αριστερά τους οι αθλητές διακρίνουν τις κορυφογραμμές του Φλάμπουρου και του Κίτρου, από όπου θα επιστρέψουν, ενώ προσπερνούν μια από τις εντυπωσιακές δολίνες του Ολύμπου.
      Λίγο πριν το Ε4 εισχωρήσει σε αλπικό λιβάδι, η διαδρομή αποκλίνει από αυτό, προσεγγίζοντας τη θέση Ρήγας  (2100μ.υψόμετρο),  μέσω σηματοδοτημένης βουνοπλαγιάς.
      Η ανηφορική πορεία συνεχίζεται πλέον σε κορυφογραμμή για άλλα 3.7 χιλιόμετρα, κερδίζοντας περίπου 500 μ. υψόμετρο.
      Στην κορυφή Χότζα (2589μ.) τελειώνει η κορυφογραμμή κι έπειτα από τεχνική κατάβαση ξαναμπαίνει σε αλπικό λιβάδι.
      Στο 16ο  χιλιόμετρο συναντάμε το καταφύγιο ανάγκης (2380 μ.).  Από το ύψος περίπου του καταφυγίου ξεκινάει η πίστα σκι του ΚΕΟΑΧ, η οποία λειτουργεί δωρεάν για το κοινό.
      Συνεχίζοντας την πορεία στο αλπικό λιβάδι, η διαδρομή μπαίνει στο μονοπάτι Ο2 για 1 χιλιόμετρο, όπου και το εγκαταλείπει με κατεύθυνση τις παρυφές του Κακάβρακα, σε παλιό φράγμα-στέρνα  (2280 μ.).
      Η διαδρομή υψώνεται ευθεία προς την κορυφή  (2619 μ.)  μέσω σηματοδοτημένης βουνοπλαγιάς.
      Από εκεί, με τεχνική κατάβαση προσεγγίζει το μονοπάτι Ο2 και αφού το διαπεράσει κάθετα  (2500 μ.),  ανεβαίνει με απότομη κλίση στη βουνοκορφή Μεταμόρφωση  (2699 μ.  στο 20ο  Χλμ.).
      Ακολουθεί νέα, ιδιαίτερα απαιτητική τεχνική κατάβαση σε βουνοπλαγιά και μετά σε κορυφογραμμή,  προκαλώντας την εγρήγορση όλων των αισθήσεων.
      Η κατάβαση σβήνει, εισχωρώντας σε αλπικό λιβάδι.
      Διασχίζοντας το λιβάδι, η διαδρομή περνά από τη θέση Σταυροϊτιές και συνεχίζοντας, προσεγγίζει, χωρίς να ενώνεται, το κοντινότερο σημείο κοινής διέλευσης των άλλων δύο μαραθωνίων του Ολύμπου, φτάνοντας τα 24Χλμ.  (μετά τα Ζωνάρια).
      Λίγο πριν το σημείο αυτό, η διαδρομή ξαναμπαίνει στο διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 κι ακολουθώντας ιδιαίτερα ανηφορική πορεία, φτάνει στην κορυφή Σκάλα  (2820μ. – 26ο  Χλμ.),  δίπλα στο Μύτικα.
      Στο εξής ο αγώνας κινείται σε κορυφογραμμή κοντά και παράλληλα στο Ε4, καταλήγοντας στη βουνοκορφή Σκολιό  (2905 μ.). Από εκεί κατηφορίζει και ξαναμπαίνει στο Ε4, ώσπου συναντά το ορειβατικό καταφύγιο ’’Χριστάκης’’  (2430 μ. –29ο  Χλμ.).
      Ακολουθεί χωματόδρομος χαραγμένος πάνω στον Ε4 για 2 χιλιόμετρα. Μετά ξαναμπαίνει σε ορειβατικό μονοπάτι ως την κορυφή του Φλάμπουρου(2460 μ. –32ο  Χλμ.).
    Το μονοπάτι συνεχίζεται παράλληλα με την κορυφογραμμή, κι αφού περάσει λίγο χαμηλότερα από την κορυφή του Κίτρου, χάνει απότομα υψόμετρο περνά από τη βρύση Ρουδι  (1800μ-37ο Χλμ.),  ώσπου ενώνεται με το Ε4 στη θέση Κιόσκι. Στο εξής ακολουθεί αντίστροφα την πορεία της εκκίνησης και τερματίζει στην πάνω πλατεία του Κοκκινοπηλού.
     Λόγω της δυσκολίας του αγώνα, οι αθλητές που επιθυμούν να πάρουν μέρος, θα πρέπει να είναι πραγματικά προετοιμασμένοι σωματικά. Μια ένδειξη γι’αυτό, θα αποτελέσει ο απαιτούμενος τερματισμός των συμμετεχόντων σε έναν ορειβατικό μαραθώνιο (άνω των 40 Χλμ.), τα τελευταία δυο χρόνια.
     Για τον πρώτο αυτό αγώνα, ο αριθμός των συμμετοχών θα’ναι περιορισμένος, για να εξασφαλιστεί η καλύτερη προστασία των αθλητών. 
     Η χρηματική συμμετοχή των αθλητών θα είναι συμβολική.
     Τα έπαθλα θα ανακοινωθούν την Άνοιξη.
      Αν κάποιος αθλητής θελήσει να γνωρίσει τη διαδρομή του αγώνα εκ των προτέρων, λόγω της δυσκολίας της, καλό θα ήταν να το κάνει αυτό τμηματικά. Προτεινόμενα σημεία από τα οποία θα μπορεί κανείς να προσεγγίσει τα διάφορα κομμάτια της είναι αλφαβητικά: Καλύβια, Καρυά, Κ.Ε.Ο.Α.Χ.  (μέσω Κρυόβρυσης ή Σπαρμού),  Κοκκινοπηλός κ τα  καταφύγια: Αγαπητός, Αποστολίδης κ Κάκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου